Diabetische Voet € 37

Beschrijving behandeling: Diabetische Voet
Diabetes mellitus is een ongeneeslijke stofwisselingsziekte waarbij het lichaam onvoldoende energie uit glucose kan halen. Suikers kunnen in de meeste cellen (insuline afhankelijke cellen) alleen opgenomen worden in aanwezigheid van voldoende insuline als er tevens werkende insuline-receptoren op die cellen aanwezig zijn. De precieze oorzaak van diabetes is nog niet bekend. De bekendste problemen bij diabetes zijn: onvoldoende of geen productie van insuline bekend als diabetes type1. Een probleem met betrekking tot de insuline-receptoren bekend als diabetes type2. De betrokken zorgverleners in de eerste lijn, als het gaat om de directe voetzorg van mensen met diabetes zijn: Huisarts/ praktijkondersteuner/ diabetesverpleegkundige werkzaam in de eerste lijn, Medisch pedicure en Podotherapeut.

 

Voetonderzoek bij Diabetes Mellitus bestaat uit:

  • Het afnemen van een anamnese.
  • Inspectie en onderzoek van de huid, waarbij gelet wordt op eelt, bloedingen onder eelt, blaren, likdoorns, kloven, oedeem, roodheid en warmte, kleur en temperatuur van de huid van onderbenen en voeten, wondjes, (doorgemaakt) ulcus, voetchirurgie.
  • Inspectie en onderzoek van nagels (o.a. schimmelnagels, ingroeiende nagels en hypertrofische nagels).
  • Inspectie en onderzoek van voetvorm- en standafwijkingen dit door middel van blauwdrukken of podoscoop, hamer- en klauwtenen, prominerende CM, hallux abducto-valgus, bunion, doorgemaakte amputaties, en Limited Joint Mobility.
  • Het afnemen van testen met betrekking tot de doorbloeding en protectieve sensibiliteit, zoals palpatie van voetarteriën en temperatuurverschillen (infrarood huidthermometer) tussen onderbeen en voet, onderzoek met het 10-grams Semmes- Weinstein monofilament en de stemvork 128 Hz alsmede de ‘Prayer sign’.
  • Inspectie en onderzoek van schoenen en sokken door beoordeling van pasvormfactoren en slijtage i.v.m. oorzaak nagelaandoeningen, drukplekken, eeltvorming en likdoorns.
  • Opstellen van een adequaat behandelplan, waarin opgenomen de werkdiagnose behandeldoel(en), behandelmogelijkheden en behandelmethode(s), behandelfrequentie en evaluatie. Uitleg aan de cliënt en bespreking van het behandelplan.
  • Rapporteren aan de verwijzer indien noodzakelijk en met instemming van de cliënt.

Voor wie: Diabetes Mellitus I en Diabetes Mellitus II.

Tijdsduur behandeling: De behandeling duurt ongeveer 30 minuten. Het intakegesprek duurt 15 minuten. Extra kosten: €10.

Bijzonderheden: Er wordt gewerkt met speciaal ontwikkelde producten voor diabetes.

Bescherming
Ter bescherming van uw voeten of tenen heeft Rodiq Footcare een prachtige lijn ontwikkeld: De Pedisil Gel Collectie.
Bekijk ze hier: